Nyheder

Sådan fungerer aktant modellen

Når vi skal lave en analyse af de medvirkende i en fortælling, bruger vi typisk aktant modellen, som den russiske folklorist Vladimir Propps står bag. Med udgangspunkt i en række undersøgelser baseret på russiske folkeeventyr fik han skabt den enkelte og lettilgængelige model. For at kunne definere de forskellige roller i enten et eventyr, en film, en novelle, en tekst eller reklame bruger vi således aktant modellen, der kalder rollerne aktanter, hvoraf navnet til modellen også stammer. 

Aktant modellen i brug 

Ser vi nærmere på modellen i praksis, vil der altid være et subjekt, et objekt, en hjælper, en modstander, en giver og en modtager, der til sammen kan skabe en konflikt, som skal løses, før fortællingen – og især eventyret kan slutte. Det vil være hele eventyrets fundament og for, at vi synes, at det er spændende at læse med og føle os fanget. Netop at følge de forskellige rollers opførsel og færden overfor hinanden, og hvordan de tackler udfordrende situationer. 

Klods Hans

Tager vi udgangspunkt i eventyret Klods Hans af H.C. Andersen, vil Klods Hans være subjektet og dermed også hovedpersonen i eventyret. Objektet og det interessante er den smukke prinsesse, som hele fortællingen drejer sig om. Som hjælper bruger Klods Hans sin ged, pludderet fra vejgrøften, kragen og den gamle træsko for at vinde prinsessens hjerte sammen med en god portion godt humør, optimisme og gå-på-mod. Modstanderen i eventyret er Klods Hans\’ brødre, der ikke tror på, at deres lillebror har nogen chance hos den fine prinsesse. Samtidig er prinsessen til at begynde med også en modstander, fordi hun ikke er til at få i tale, hvilket også er historiens helt store konflikt mellem de forskellige roller. Konflikten er med til at bygge historien op og skabe spænding. Til slut vælger kongen, at prinsessen gerne må gifte sig med Klods, og på den måde bliver kongen giveren i fortællingen. Ligesom Klods Hans helt automatisk får rollen som modtageren i eventyret. En person kan derfor sagtens påtage sig flere roller i én fortælling og for eksempel være subjekt og modtager på samme tid.  

Et godt udgangspunkt 

Aktantmodellen er dermed et godt udgangspunkt, hvis der på relativ kort tid skal findes en konflikt mellem en fortællings hovedpersoner. Du skal derfor være opmærksom på, at modellen ikke udgør en færdig analyse af et plot. 

Vil du læse mere om Aktant modellen og forskellige eksempler, når modellen er taget i brug, kan du se nærmere i denne artikel.