Nyheder

Ejeraftalen – det skal du vide

En ejeraftale er en af de ting som de fleste erhvervsdrivende aldrig håber at de kommer til at få brug for, men som de fleste alligevel har i baghånden hvis uheldet nu skulle være ude. 

En ejeraftale er i mange tilfælde det der holder en virksomhed demokratisk helt oppe i de administrative luftlag, og hvis ikke man er så velovervejet at man har en, så er det måske en god idé at få strikket en sammen før du går hen og får brug for den. 

Hvad er en ejeraftale?

En ejeraftale er en aftale imellem ejerne i en virksomhed der skal sikre at eventuelle uoverensstemmelser bliver håndteret efter bogen – uden en ejeraftale kan det eksempelvis være utrolig svært at komme af med gamle og inaktive partnere uden at skulle betale dem en halv formue for det – det er set før og det kommer højest sandsynligvis til at ske igen. 

Du kan have ejeraftaler til alle typer erhverv udover enkeltmandsvirksomheder, da det ville være lidt skørt at have en aftale med sig selv om hvordan man bedst ordner uoverensstemmelser med sig selv. 

Hvad kan der stå i en ejeraftale?

Det kommer nok mest an på hvad for nogle ledere og chefer man ser sig selv som. En ejeraftale kan indeholde alt fra en procedure ved uenigheder til fordeling af aktiver – det er næsten kun fantasien der sætter grænserne. 

Det vigtige at huske i en ejeraftale er at den fornemmeste rolle er at sikre at det er nemt for indehavere at være indehavere sammen – og så er det næsten ligemeget hvad der så står i den, bare det virker. 

Sidst kan en ejeraftale også bruges til at afdække hvordan indehavere forholder sig til sine ansatte. Det kan være en god idé at have et kodeks for hvordan man bedst holder motivationen oppe. 

Hvad gør man hvis ikke man har en?

Så er det heldigvis aldrig for sent at få strikket en sammen. Dog bør du være klar over- og opmærksom på at ikke alle indehavere i en virksomhed nødvendigvis vil blive glad over at have en ejeraftale, men det kommer selvfølgelig mest an på hvilken type ejer man har med at gøre.

Der findes desværre mange erhvervsdrivende derude hvis fornemmeste opgave er at kile sig ind i administrationen på virksomheder uden ejeraftaler og sidde der indtil de engang bliver købt ud – det er både dyrt og det tjener ikke noget godt formål udover at gøre iværksætteren rig.